Helena Lidén

Silversmide har bokstavligen inneburit en lång resa för mig. Det var inför en tidsbegränsad flytt utomlands med familjen som jag gav mig själv tid att utforska silversmide efter många år av studier och arbete inom kemi. Ett till två år blev till slut 12 år i Sydafrika och USA. Under den tiden tog jag kurser hos flera instruktörer och läste otaliga böcker och framför allt utforskade jag vad jag själv kunde åstadkomma med en bit sterlingsilver och några verktyg. Resan ledde vidare till att jag själv blev instruktör på SilverWorks i den lokala hantverksgården i Bethesda, MD 2013-2019. Väl tillbaka i Sverige vill jag fortsätta på denna resa och lära ut till andra hur man skapar vackra smycken genom detta underbara hantverk.

Linjer, tid och rum har alltid en närvaro i min formgivning av smycken och det har ofta lett till en avskalad designestetik. Interaktioner och kommunikation människor emellan fascinerar mig och manifesteras genom hur komponenter sammankopplas.

Alla mina smycken är designade och tillverkade av mig. De flesta smycken görs som unika verk och vissa i mindre upplagor. Jag utgår från sterlingsilver, helst från leverantörer som använder sig av återvunnet material, och halvädelstenar. Mina verk märks med min (hos Swedac) registrerade tillverkarstämpel och sterlingsilverstämpel.

Utställningar:

Permanent utställning på SilverWorks, Glen Echo Park, Bethesda, MD, 2013-2019.

SilverWorks shows, The Popcorn Gallery, Glen Echo Park, Bethesda, MD, 2013-2019.

Pleiades 34th and 30th Annual Show and Sale, Strathmore, Bethesda, MD, Nov/Dec 2016 and 2019.

MMEG Arts & Crafts Fair, The World Bank, Washington DC, November 2014-2019.

SWEA Christmas Bazaar, Georgetown, DC, 2012-2015, 2017-2019.

Alluring: A Jewelry Exhibit, The Gray Gallery, Winchester, VA, Apr. 24-May 30, 2015